Ştiri


«Toate ştirile

România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, 2015

Data: 29 iunie 2015  |  Autor: Echipa ViitoriOlimpici.ro

În perioada 24 – 29 iunie 2015 s-a desfăşurat în Belgrad, Serbia, a 19-a Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2015). JBMO contribuie la provocarea, susţinerea şi dezvoltarea elevilor cu aptitudini deosebite la matematică din ţările participante. Competiţia încurajează cultivarea relaţiilor de prietenie între elevii şi profesorii din ţările membre şi crearea de oportunităţi în vederea schimbului de informaţii privind programele şi practicile şcolare din ţările participante. JBMO se organizează în fiecare an, în perioada 23 - 30 iunie, în una din ţările membre. Ţara care organizează competiţia poate să invite alte echipe din propria ţară sau alte ţări care participă neoficial şi în afara competiţiei.

La JBMO 2015 au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Turcia şi o echipă formată din 2 elevi din Muntenegru - țări membre, precum şi echipe din Azerbaidjan, Arabia Saudită, Franţa, Kazahstan, Kârgâzstan, Serbia B, Tadjikistan şi Turkmenistan - țări invitate.

Elevii români au obţinut următoarele rezultate:

  • Medalia de aur: Theodor Mihai Iliant de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (35 puncte).
  • Medalii de argint: Ştefan Răzvan Bălăucă de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani (30 puncte), Ioan Andrei Nicolae de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (28 puncte), Lenca Iarina Cuturela de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (26 puncte), Alexandra Timofte de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti (25 puncte) şi Ioan Paul Petru Tîrlişan de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Bistriţa-Năsăud (24 puncte).

În clasamentul neoficial pe naţiuni, România a ocupat locul 2 cu 166 de puncte din 240 maxime.

Delegaţia României a fost coordonată de profesorii Andrei Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica” din Timişoara (leader), Marius Perianu de la Colegiul Naţional Ion Minulescu” din Slatina (deputy leader) şi Mircea Aldea Fianu de la Şcoala gimnazială ,,Tudor Arghezi” din Bucureşti (observator). Felicitări şi profesorului Lucian Petrescu de la Colegiul Tehnic "Henri Coandă" din Tulcea care a contribuit la pregătirea lotului.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că pe lângă pregătirea matematică de excepţie de care copiii au avut parte la şcolile de unde provin, pe parcursul întregului an au beneficiat de un seminar dedicat teoriei numerelor susţinut pentru ei la Facultatea de Matematică şi Informatică de conf. dr. Alexandru Gica.  

Toate etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi cu sprijinul sponsorilor principali, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

 Felicitări echipei României pentru medaliile obţinute!

Sursa: SSMR.ro

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.