Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Radu Tinca

Radu Tinca este din Bucureşti şi are 16 ani. Anul acesta a obţinut locul I la Olimpiada de Matematică, faza locală. Are ca pasiuni matematica, pianul şi biologia.

1. Când ai descoperit pasiunea pentru matematică?
Când am participat la diverse competiţii şi concursuri de matematică, organizate de şcoală, cum ar fi tabăra de la Pucioasa, iar în clasa a III-a am câştigat concursul Cangurul.

2. Cum ţi s-au părut subiectele de anul acesta de la Olimpiada de matematică, faza locală?
Subiectele de la locală, cele pe care le-am primit eu, mi s-au părut destul de simple. Mă pregătesc pentru etapele următoare, sper să trec de cea pe judeţ şi să fac cât mai bine la naţională.

3. Cum te pregăteşti şi pentru celalalte faze?
Lucrez în fiecare seară la matematică, după ce vin de la şcoală. Lucrez subiecte din alţi ani şi probleme din Gazeta Matematică şi puţin din Suplimentul de exerciţii. În Gazetă sunt şi probleme mai grele şi probleme mai uşoare, iar în Supliment sunt altfel de probleme, mai distractive, sunt şi ele interesante. Gazeta îmi oferă multă informaţie matematică şi aş recomanda problemele şi exerciţiile din aceste publicaţii. Acum în clasa a X-a am lucrat cel mai intens la matematică, am găsit şi un profesor foarte bun. Şi profesorul contează foarte mult şi oricine care te poate ajuta. De exemplu, am anumiţi colegi care au părinţi foarte buni la matematică şi îi ajută. La un moment dat, dacă ai nişte probleme pe care nu reuşeşti să le rezolvi, stai să te gândeşti o oră, două şi tot nu-ţi iese, trebuie să-ţi arate cineva soluţia, înseamnă că ori nu te pricepi să o rezolvi ori e o idee ciudată şi rar folosită şi trebuie să-ţi arate profesorul „uite, asta e ideea”.

4. În viaţa de zi cu zi, cu ce crezi că te ajută matematica?
În primul rând îţi formează un mod de a gândi, te obligă să analizezi mai multe variante, te gândeşti dacă se aplică asta sau asta, te gândeşti la o sferă mai largă, poţi interpreta altfel. Mi se pare interesant cum dezvoltă matematica gândirea. Te ajută să simplifici, să găseşti soluţia mai repede, „punct ochit, punct lovit”. Gândirea matematică te ajută şi la organizare şi la planificare.

5. Ce alte pasiuni mai ai şi la care matematica îţi este de folos?
Îmi plac pianul şi biologia. Am observat că matematica mă ajută în studiul pianului, mai ales la numărătoare, cum să împarţi şi, de exemplu aveam la un moment dat nişte partituri, în care aveam nişte note, datorită probabil gândirii matematice am văzut cam cum se împart şi cam cum ar veni şi m-a ajutat să execut piesa cum trebuie. La biologie e un pic diferit, pentru că aici e mai mult de reţinut, dar şi aici poate să ajute, meticulozitatea pe care o are matematica şi gândirea pe o sferă largă.

6. Ce planuri de viitor ai? Te-ai gândit la o viitoare carieră?
Când eram mai mic mă gândeam că poate fac matematica în sensul ăsta, când am mai crescut am văzut că-mi place informatica şi biologia. Momentan, mă gândesc să dau la medicină, în special la cercetare la medicină, mi-au plăcut anumite domenii din biologie, microbiologia, în special.

7. Ce calităţi ar trebui să aibă un profesor de matematică?
Să ştie să predea, să ştie să rezolve probleme, să destindă atmosfera cu diverse glume şi să nu fie rigid. Evident că un profesor care stă să se gândească destul de mult la o problemă care nu e chiar aşa de grea, atunci nu ştiu dacă este un profesor atât de bun. Elevii se plictisesc. Dacă elevii au încercat să rezolve o problemă şi nu au reuşit şi nici profesorul nu poate să-i ajute, atunci motivaţia lor scade.

8. Ce sfaturi le-ai da unor tineri care ar dori să se apropie de domeniul acesta?
În primul rând să se înarmeze cu multă răbdare şi să lucreze foarte mult. Ajută foarte mult şi să lucrezi cu altcineva, un alt coleg. Eu, de exemplu mai lucrez cu un coleg, mă ajută să mă concentrez mai uşor şi merge mai repede în doi. Am avut la un moment dat o temă care avea vreo 15 – 20 de exerciţii şi le-am făcut amândoi într-o oră. În special la anumite probleme, schimbul de idei este foarte util. La un concurs, eram 4 colegi şi am lucrat împreună şi veneau toţi cu idei, ne-am concentrat şi ne-am pregătit mai bine şi mai repede.

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

3 comentarii:

  • nyzfdgwp nyzfdgwp - 11 mai 2014
    foarte tare
  • IRINA MARIA NACU - 4 mai 2013
    SI PROFESORUL MEU INDRUMATOR VI-L VOI SPUNE CACI MA MANDRESC FOATRTE MULT CU DUMNEALUI:CRISTIAN MANGRA!
    PATE FERICIT TUTUROR!
    :)
  • IRINA MARIA NACU - 4 mai 2013
    Bravo, Radu!
    Felicitari pt. toata matematica pe care o cunosti!
    Trebuie sa fii ambitios si sa te pregatesti mult pt. Nationala!
    Eu sunt clasa a V-a si am in clasa un elev care a obtinut 28 pct(maxim) la olimpiada locala,
    si mai am un elev in clasa care a obtinut 26(din neatentie), DAR , DIN PACATE NICIUNUL DINTRE EI NU S-A CALIFICAT LA NATIONALA!
    TREBUIE MUNCIT PT. ACEASTA NATIONALA FFFF. MULT!!!!
    DAR CAND IEI UN LOC BUN LA NATIONALA TE SIMTI EXTRAORDINAR(DIN PACATE NU AM AJUNS LA NATIONALA ACEST AN PT.3 PCT., DAR MAI AM LA CONCURSURI O GRAMADA......)
    AM LUNGIT CAM MULT ACEST COMENTARIU,
    ASA CA IL VOI INCHEIA PRIN SEMNATURA MEA:
    IRNA MARIA NACU(COLEGIUL NATIONAL DE INFORMATICA"TUDOR VIANU"; CLASA a V-a A)