Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Marius Cavachi

Profesorul Marius Cavachi s-a născut la data de 27 martie 1962 în oraşul Constanţa. Încă din şcoala generală era pasionat de matematică, fapt pentru care participă şi la primele Olimpiade de Matematică obţinând numeroase premii şi menţiuni. Studiile liceale le face la binecunoscutul Colegiu Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa, între anii 1976-1980, unde amprenta profesorului de la clasă, Constantin Caragea, este decisivă în evoluţia spre performanţă a elevului Marius Cavachi.

În anul 1977, pe când era elev în clasă a IX-a, obţine premiul I la Olimpiada Naţională de Matematică şi din acel moment este participant constant la Olimpiadele Naţionale. În anii 1978 şi 1979 se califică în lotul lărgit al României pentru OIM fiind foarte aproape de o participare la Olimpiada Internaţională. Tot în perioada liceului, elevul Marius Cavachi reuşeşte o performanţă incredibilă în istoria Olimpiadei Naţionale de Matematică. Trei probleme semnate de acesta îi sunt date în concurs la ONM, ele fiind premiate de SSMR. În această perioadă, un articol îi este de asemenea publicat în Gazeta Matematică.

În perioada 1980-1984 urmează Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. După terminarea facultăţii, obţine repartiţie guvernamentală dublă la Şcoala generală nr. 2 din Năvodari şi activează la Institutul Central de Informatică Bucureşti. În perioada 1985-1993 este profesor la liceul “Mircea cel Bătrân”, Constanţa, iar din 1993 până în prezent este profesor pregătitor de olimpici constănţeni la Palatul Copiilor Constanţa.

Printre multitudinea de elevi participanţi la Olimpiade pregătiţi de profesorul Cavachi se numără actuali matematicieni cu titluri ştiinţifice obţinute la universităţi celebre din ţară sau străinătate. Doi dintre aceşti foşti elevi, Nicoale Mihalache şi Liviu Păunescu, au obţinut medalii de aur, argint, respectiv bronz la OBM şi OIM. Colaborarea cu Gazeta Matematică a început încă din anul 1972 ca rezolvitor, iar apoi a continuat şi ca propunător de probleme din 1976. Profesorul Cavachi a propus de-a lungul carierei peste 100 de probleme în reviste şi la Olimpiade. Dintre acestea, aproximativ 30 sunt date la fazele unice (judeţeană+naţională+baraje) ale Olimpiadei de Matematică, iar câteva dintre problemele propuse au fost selectate chiar în listele scurte ale OIM. Zece dintre problemele semnate de Marius Cavachi au apărut în prestigioasa revistă americană American Mathematical Monthly, printre care menţionăm şi problema de suflet publicată în 1980:

Un hexagon convex cu laturile mai mici ca 1 admite o diagonală principală mai mică ca 2.

O altă problemă care a stârnit destule pasiuni, publicată tot în AMM şi care nu a primit nicio altă soluţie în afară de cea a autorului, este următoarea:

Dacă pentru două numere întregi a şi b avem că a^{n-1} divide b^{n-1} pentru orice n, atunci b este o putere naturală a lui a.

Pe baza acestei probleme, matematicieni de calibru precum Yann Bugeaud şi alţii au arătat valabilitatea problemei în cazul în care a^{n-1} divide b^{n-1} pentru o infinitate de n într-un articol publicat în Math. Z.

Deşi marea sa pasiune este problemestica matematică, profesorul Cavachi este preocupat şi de cercetare. A publicat articole în reviste de renume din ţară şi străinătate ca: Revue Roumaine de Mathematique, Journal of Number Theory, Journal of Ramanujan Math. Soc sau Acta Univ. Ostraviensis, iar printre colaboratori se numără profesori sau cercetători ca: Wladimir Boskoff, Marian Vâjâitu sau Alexandru Zaharescu. Articolul publicat în Journal of Number Theory tratează condiţii de finitudine în teorema de ireductibilitate a lui Hilbert. Ulterior, pe baza acestui articol a fost dezvoltată o teorie a unor criterii de ireductibilitate a polinoamelor peste corpuri de numere algebrice, teorie dezvoltată în articole ulterioare. Marius Cavachi este şi un om desărvârşit: modest, cu foarte mult bun simţ şi de o corectitudine ireproşabilă. Printre pasiunile sale se află beletristica şi cinemateca. Personal, îl consider pe Marius Cavachi printre cei mai buni problemişti români care au existat vreodată, problemele sale fiind adevărate mine de aur; foarte multe dintre ele tind spre idei profunde în matematică.

Cezar Lupu

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

2 comentarii:

  • Laura Farcas - 9 mai 2013
    Felicitari, domnule profesor! V-am fost eleva la Colegiul Pedagogic din Constanta si va respect mult pentru calitatea in educatie pe care o aveti! Laura Nicolicioiu
  • maria cocan - 3 aprilie 2013
    Tare!Bravo!