Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Ștefan Smarandache

Ştefan Smarandache este un nume bine cunoscut în rândul profesorilor de matematică, dar şi al elevilor. Puţini sunt însă cei care ştiu mai mult decât "un nume adunat pe-o carte". Profesorul Ştefan Smarandache s-a născut pe 18 februarie 1947, în localitatea Făureşti, judeţul Vâlcea. A urmat liceul N.Bălcescu (actualul Colegiul Naţional Carol I) din Craiova, apoi Facultatea de matematică a Universităţii din Bucureşti pe care a absolvit-o în 1970.

În prezent activează ca profesor de matematică la Şcoala nr. 172, "Sfântul Andrei", din Bucureşti, unde a deschis de câţiva ani un centru de excelenţă pentru elevii de gimnaziu.

Încă din vremea când era elev a colaborat la Gazeta Matematică, seria B, ca rezolvitor. Devenit profesor îşi continuă colaborarea ca propunător de probleme, atât pentru gimnaziu cât şi pentru liceu (are peste 100 de probleme apărute).

Vasta sa experienţă de dascăl adevărat şi-a împărtăşit-o în articole metodice publicate în reviste de specialitate (Tribuna Învăţământului, Jurnalul de Matematică, Radical, Arhimede, Axioma, Sim) sau ca membru în colegiile de redacţie al revistelor Jurnalul de Matematică şi Radical.

Este autor a două manuale şcolare, unul pentru clasa a V-a şi unul pentru clasa a IX-a. De asemenea a publicat peste treizeci de culegeri de probleme la edituri de prestigiu.

A fost membru al Comisiei Centrale de Evaluare a etapei naţionale a Olimpiadei de matematică, fără întrerupere, din 1993 până în 2005, remarcându-se prin corectitudine, dar şi prin problemele propuse în concurs.

A fost membru al Comisiei Naţionale de Matematică din cadrul ministerului de resort, din 1993 până în 1997 şi din 2001 până în 2004.

A făcut parte din colectivele de specialişti care au elaborat Programele Şcolare de Matematică pentru clasele V -VIII, programe care sunt încă în vigoare.

În lunga sa carieră a pregătit generaţii şi generaţii de tineri. Mulţi dintre ei i-au adus satisfacţii şi se mândreşte cu ei. Dar cel mai tare se "laudă" cu cei care au obţinut premii şi medalii la concursurile de matematică, iar aceştia nu sunt puţini. Elevii pe care i-a pregătit au obţinut peste 30 de premii naţionale; numai în ultimii doi ani a avut şapte participări la etapa naţională a olimpiadei de matematică pentru clasele V-VI, obţinând doua premii ale M.E C.I. şi trei medalii ale S.S.M.R. Ultimul premiu internaţional a fost obţinut în vara anului 2009 la Balcaniada de Matematică Pentru Juniori de elevul Constantinescu Petru care a câştigat medalia de argint.

Printre olimpicii internaţionali care "i-au trecut prin mână" se află la loc de cinste Kreindler Gabriel, care din clasa a VII-a şi până în clasa a XII-a a obţinut numai premiul I la etapa naţională a olimpiadei de matematică, dar şi numeroase medalii internaţionale, de aur şi de argint.

Printre elevii cu rezultate deosebite, pregătiţi în centrul de excelenţă despre care aminteam la început, domnul profesor a ţinut să remarce pe Bozgan Francisk, Mania Horia, Stoica Ştefan.

Pentru întreaga activitate didactică a fost distins cu Ordinul GHEORGHE LAZĂR, clasa I-a.

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

2 comentarii:

  • Porumbel Daniel - 21 octombrie 2021
    Ne-am intersectat foarte putin, dar, dintr-un motiv necunoscut, mi-a ramas intiparita in minte o imagine foarte pozitiva despre Stefan Smarandache. Nu m-a impresionat neaparat peste masura prin calitatile lui pur tehnice, ci mai ales prin daruirea pe care o avea si nivelul de seriozitate pe care incerca sa-l insufle celor mici. Am avut norocul si nenorocul sa depind personal de un profesor mai celebru care era la polul opus: extraordinar de tare pur tehnic pentru nivelul de liceu, dar cu o daruire foarte mica (avea un singur obiectiv: to overpower the students). Trag concluzia ca nivelul tehnic poate fi cateodata secundar, cateodata poate nu. Importanta e daruirea, care e un lucru rar; si Stefan Smarandache mi-a dat impresia ca avea asta din plin.
  • Gabriel Raducan - 23 mai 2012
    Smarandache nu pleca! Asta este școala ta!
    Asa au strigat zeci de elevi ai Școlii nr.172 Sf.Andrei când au auzit că domnul profesor Smarandache este forțat să plece din școală.
    Puțini profesori se pot lăuda că 4 elevi dintr-o clasă au mers la faza națională.Doamna Suhai Erika de la Liceul Nicolae Iorga a avut o performanță asemanătoare.Sincere felicitări,pentru
    acești profesori deosebiți.Avem nevoie de exemple ,avem nevoie de repere de moralitate și de modestie.
    Să ne trăiești, mulți ani !