Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Simona Diaconu

Simona face parte și în acest an din echipa României pentru EGMO, Olimpiada Europeană de Matematică a Fetelor. A câștigat deja trei medalii de aur la primele trei ediții ale competiției. Mult succes, Simona!

1. Cum ai descoperit matematica? Care a fost primul moment în care ți-ai dat seama că vrei să fii performant în acest domeniu?

Matematica m-a fascinat încă de când eram copil. În clasa a V-a am început să dedic mai multă atenție matematicii și apoi olimpiada a apărut doar ca un imbold de a aprofunda studiul matematicii

2. Ce este matematica pentru tine?

Ceva pur și simplu superb. Când am descoperit cifrele am rămas fascinată pentru că ceva îmi spunea că în spatele acelor simboluri exista ceva mai mult. În timp această impresie s-a întărit și astăzi este o certitudine. Acum matematica este o modalitate de a gândi, de a înțelege problemele pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi.

3. Dacă matematica nu ar fi fost…

Dacă matematica nu ar fi existat, multe alte lucruri ar fi dispărut odată cu ea sau cel puțin ar fi complet diferite. De exemplu, nu îmi pot imagina cum cineva ar putea dansa vals vienez fără să se știe ce este un unghi 90 sau 180 de grade sau o rotație de 360 de grade.

4. Ce alte materii de la clasă îți mai plac? De ce?

Deși consider că studiul matematicii este și a fost primordial pentru mine, în timp am descoperit și alte domenii cu adevarat superbe cum ar fi literatura clasică si limbile străine (engleza, spaniola). Din materiile de clasă, îmi place informatica pentru că este foarte înrudită cu matematica și în același timp foarte diferită.

5. Cum crezi că te va ajuta matematica în cariera pe care vrei să o urmezi?

Sunt sigură că indiferent de cariera pe care o să o urmez, gândirea organizata și disciplina pe care le-am căpătat studiind matematica îmi vor fi de folos pe toate planurile pe viitor. Pentru mine matematica înseamna gândire, așa că întotdeauna va fi parte din viața mea.

6. Care sunt planurile tale de viitor? Te gândești să-ți construiești o carieră bazată pe matematică?

O sa merg la Princeton însa nu am decis înca dacă voi urma o carieră în matematică pură sau aplicată.

7. Drumul către performanță  în cazul tău a constat în…

Pasiune și perseverență. Mi-a plăcut dintotdeauna matematica și olimpiada mi s-a părut o modalitate foarte bună de a mă motiva să învăț mai multe despre ea. În plus, cred ca m-a ajutat foarte mult faptul că în clasa a VIII-a m-am mutat la Liceul Internațional de Informatică din București. Aici am descoperit matematica la un nivel mult mai competitiv și dificil. În fond, cred că acestea sunt adevăratele merite ale olimpiadei și ale concursurilor în general: de a stimula participanții pentru a învăța mai mult într-un timp relativ scurt, de a lansa o provocare și de a crea o competiție între participanți care îi ajută să progreseze. De asta, site-urile ca ViitoriOlimpici.ro sunt utile pentru pregătirea individuală a fiecărui “viitor olimpic”.

8. Ce sfaturi ai da unui elev de vârsta ta, căruia îi place matematica,dar nu a participat până acum la niciun concurs de matematică?

Să încerce. Nu se pot întampla foarte multe lucruri. O să-i placa și o să continue sau nu o să-i placă și o să renunțe. Însă nu va avea regretul că nu a încercat. Cum spunea Mark Twain: peste 20 de ani nu ne va părea rău de lucrurile pe care le-am facut, ci de cele pe care nu am îndrăznit să le facem.

9. Ce poți să-i spui unei persoane care îți mărturisește că niciodată nu a îndrăgit matematica?

I-aș spune că nu știe ce a pierdut însă că încă mai are timp să descopere.

 

 

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.