Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro


«Articolele din Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro

Atelierul de dezvoltare personală Atlasul emoțiilor

Data: 5 septembrie 2016  |  Autor: Cristina Honcioiu

Emoțiile sunt o parte extrem de importantă a vieții noastre. Ele au un rol adaptativ reprezentând o parte dintre instrumentele pe care specia umană le folosește pentru a face față provocărilor vieții. Abordarea corectă și echilibrată a emoțiilor aduce un mare beneficiu vieții noastre. Există descoperiri importante în domeniul neurobiologiei interpersonale care explică și aduc claritate în înțelegerea noastră ca specie, inclusiv în înțelegerea modului în care se produc emoțiile, a rolului acestora și a schimbărilor din corpul nostru atunci când ele apar.

Pornind de la aceste considerente, în Atelierul de Dezvoltare Personală Atlasul emoțiilor, am urmărit tocmai a acorda importanța cuvenită emoțiilor noastre, a le prețui ca pe niște instrumente valoroase de autocunoaștere, cunoaștere și adaptare. Atelierul s-a axat pe experimentarea, conștientizarea semnificației emoțiilor, a senzațiilor corporale produse de cele 4 emoții de bază – frica, furia, tristețea și bucuria – și pe familiarizarea cu strategii de gestionare corespunzătoare.

 Am folosit muzica, am discutat, am experimentat, ne-am mișcat, am colorat, am modelat din plastilină și am pictat pietre pentru a simboliza, am vorbit despre ceea ce se întâmplă în creierul și corpul nostru când apar emoțiile am descoperit, prin exerciții, ce putem face când emoțiile ne copleșesc, cum să navigăm în furtuna emoțională. Astfel, am atins situațiile din viața fiecăruia în care au apărut aceste emotii, am înțeles modificările fizice, somatice specifice, am numit și exteriorizat emoțiile dificile și am văzut că toți le avem, că nu sunt atât de înspăimântătoare, că sunt parte din noi și sunt foarte utile și importante. Accentul a fost pus pe ideea că fiecare emoție are dreptul legitim de a fi acolo, chiar și cele mai puțin plăcute, inconfortabile. Important este ceea ce facem cu ele când sunt foarte puternice și  cum reușim să le înțelegem și  să conștientizăm ceea ce comunică ele, cum le recunoaștem și le permitem să fie, cum le gestionăm pentru a acționa eficient.  

Atmosfera a fost una placută, relaxată, amuzantă, în anumite situații, intensă și sinceră, în alte momente ale atelierului, suportivă și deschisă („m-am simțit foarte bine, de exemplu când am modelat emoțiile dificile am vorbit despre ele, ce să fac, cum fac, ce gândesc”, „ca și cum am avut un băț de sprijin care să mă ajute, știam că era cineva lângă mine care mă putea ajuta”), intimă atunci când au fost atinse subiecte mai dificile („ca intr-o familie, lumea a fost sinceră”). Copiii au realizat exerciții de control al respirației, de relaxare și de vizualizare dirijată cu ancore aduse în prezent, folosind simbolizarea; au identificat persoane suportive cărora să le ceară ajutorul, au împărtășit experiențe și strategii, au învățat din experiența celorlalți și au învățat „să fie mai relaxați, să nu ia totul ca pe ceva ce ar termina lumea, să fie mai curajoși”, „i-a ajutat să se descopere, cum să-și dea seama cum simțim, prin ce părți ale corpului simțim diferite emoții”, au aflat „cum să-și controleze frica, cum să-și descarce furia”, „ce fac emoțiile, cum ne ajută în fiecare zi, cum se produc în corpul nostru”. Cu atât mai îmbucurător a fost faptul de a afla că unii dintre participanți au aplicat o tehnică experimentată în cadrul atelierului, înainte de susținerea examenului oral și au decis că o vor folosi la toate concursurile. Au fost două ore intense, plăcute, de conectare, vii, pentru care trebuie să mulțumesc înțelepților copii!

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Atlasul emoțiilor - Atelier de dezvoltare personală

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.