Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro


«Articolele din Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro

LongoCampo, ediţia 2 – rezolvarea enigmelor!

Data: 31 august 2012  |  Autor: Echipa ViitoriOlimpici.ro

LongoCampo, ediţia 2 – rezolvarea enigmelor!

Deoarece noi credem că sufletul unui oraş poate fi înţeles doar atunci când i se ascultă poveştile, am decis să ascultăm legendele crucilor de piatră pentru care Câmpulung este atât de renumit.

11 echipe au acceptat provocarea noastră şi au pornit aventura jocului LongoCampo pe 21 august 2012. Echipele, care mai de care cu nume inedite (Trepădușii Atomici, Ciupercarii, The Winners, Satelit, Rechinii Albaștri, Câștigătorii ”LOGO”, Kπ, GPS 2012, Cutezătorii, Ardealul și KR4KL) au fost numerotate şi împărţite. Numerele impare au plecat din dreptul Primăriei Câmpulung, în timp ce echipele cu număr par au pornit din faţa Muzeului de Istorie. Traseele au fost diferite, destinaţia finala fiind aceeaşi.

În total, fiecare echipă, a trecut prin 4 locuri. Astfel, în ciuda caiculei, am pornit cu toţii în căutarea indiciilor și am trecut pe la Casa Robescu, Biserica Popa Savu, Piața Jurământului, Biserica Sfântul Ilie, Biserica Șubești, strada Alecsandri (colț cu Sfântul Gheorghe), pentru a ne opri într-un final la Mânăstirea Negru Vodă.

Fiecare loc a ascuns informaţii despre următoarea destinaţie, o scurtă ghicitoare şi o provocare. Copiii au fost încurajaţi să lucreze în echipă, să fie inventivi şi să nu uite că singurul lucru mai important decât destinaţia este călătoria în sine.

Castigatirii LOGOCiupercarii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vă prezentăm ghicitorile şi provocările pe care le-au avut de rezolvat cei 132 de participanţi la ediţia a 2-a a LongoCampo, alături de rezolvările unora dintre provocări.

Traseul A - Punctul de plecare: Primăria Câmpulung – Indiciul 1

Mai departe, călătoare,
O să afli unde oare
Jurământ am închinat
La Robescu în palat?

BONUS TIP: Când ați crede că ați ajuns, căutați la 25 de pași în jos. Pe peretele portocaliu o veche piatră vă așteaptă.

PROVOCARE: Imaginaţi-vă povestea primului monument descoperit şi redactaţi-o în maxim 150 de cuvinte.

Iată ce poveşti au imaginat echipele care au trecut pe aici:

Căutând matematica veche am descoperit o cruce veche. Am uitat de cifre şi am admirat proporţii. Obosiţi deja, am plecat mai departe.” (Trepăduşii Atomici)

Era o zi de vară şi Mihai bebeluşul era afară şi se juca în nisip, împreună cu căţelul. Săpau în nisip. Dintr-o dată au dat de ceva tare. Mihai a strigat-o pe mama sa. A ieşit toată familia şi cu toţii au dezgropat o cruce. Era un monument istoric extrem de vechi pe care l-a preluat Muzeul. Dar să nu uităm că Mihai l-a descoperit!” (The Winners)

În faţa crucii ne-am legat / Un an întreg neîncetat / Pe site probleme să lucrăm / La anul sigur câştigăm!” (Rechinii Albaştri)

Era odată un haiduc. Acest haiduc cutreiera ţările în lung şi în lat. Iată că a poposit în Câmpulung Muscel, când o casă i-a atras atenţia. Pe el îl chema Robescu, deci casa a luat acest nume. La un moment dat a zărit ceva încastrat în zid: era o cruce! Primul monument descoperit. Din păcate pe atunci el nu a realizat ce mare descoperire făcuse. În prezent crucea se numşte Crucea Jurământului, un adevărat monument.” ()

După o destul de lungă căutare în acest oraş, am găsit cea mai importantă cruce: Crucea Jurământului. Aceasta se înalţă falnică din anul 1674, veghind asupra oraşului de 337 de ani, având încă răbdarea de a asculta multe alte poveşti de la localnici. Încastrată în fosta casă a arhitectului D.J. Berechet, pe peretele vestic, a fost ridicată cu aprobarea lui Duca Vodă. Ne-am bucurat să descoperim această cruce cu décor amplu.” (Cutezătorii)

Au fost odată un băiat şi-o fată foarte îndrăgostiţi. Deoarece părinţii nu le permiteau să îşi trăiască iubirea, cei 2 au depus jurământ să fie împreună în ciuda obstacolelor. Şi aşa s-a întâmplat. Cei 2 au avut un accident, iar în cinstea lor rudele au scluptat o crucea jurământului pentru a marca imensa lor iubire apreciată prea târziu.” (KR4KL)

Punct de plecare: Crucea Jurământului (Casa Robescu) – Indiciul 2

Pe al lui Negru Vodă drum
SAVAntă o Biserică se înalță
Al lui Sfântul Nicolae turn
Ascunde o dată măreață

BONUS TIP: În curte se află, pe perete, o dată. Este divizibilă cu 5.

PROVOCARE:  După ce aţi identificat data destinată descoperirii, aflați legenda din jurul ei. Puteți folosi orice metode. Notați pe hărtie o idee principală a informațiilor aflate.

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: Pe o stâncă neagră/ Într-un vechi ______ (Răspuns: Castel)

Punct de plecare: Biserica Popa Savu – Indiciul 3

Hai acum la Sfânt Ilie
Că ne-aşteaptă să ne fie
A şaişpea călăuză
Ce de călători se-amuză

BONUS TIP: Ceea ce căutați se află în spatele curții, iar pe drumul spre veți trece pe lângă un loc de veche veșnică odihnă.

PROVOCARE: Desenaţi o schiţă a locului monumentului descoperit, în care să surprindeţi un detaliu pe care îl considerați important, din perspectiva voastră.

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: Părul lung, zvelta și-naltă/ Știi ce e? Este o ____ (Răspuns: Fată)

Punct de plecare: Biserica Sfântul Ilie (Crucea XVI) – Indiciul 4

Vezi să nu te rătăceşti
Spre curtea de la Şubeşti
Mult a fost, puţin rămas
Mergi spre-al treilea popas

BONUS TIP: Monumentul ce vă așteaptă nu e în curtea nimănui, ci e o cruce la răscruce, unde Alexandru Vodă se întâlnește cu Giurăscu

PROVOCARE: Faceţi o fotografie cu întreaga echipă care să surprinda viziunea voastră despre locul în care vă aflaţi

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: Rochia ____ de mireasă/  Şade bine pe aleasă (Răspuns: albă)

Punct de plecare: zona Bisericii Șubești – Indiciul 5

Eşti la ultima-ncercare
Spre o mănăstire mare
Nu ştim cine a zidit
Negru Vod-a ctitorit.

PROVOCARE: Uniți cele 3 cuvinte din indiciile pentru ”Cheia Cunoașterii” și aflați cu ajutorul lor titlul de operă din literatura română la care fac referire. Faceți un catren care să includă numele volumului, după modelul celor din concurs. (Răspuns: “Castelul fetei în alb”)

Micii matematicieni s-au dovedit a fi şi talentaţi poeţi, după cum urmează:

Concursul s-a terminat / Până la final noi am luptat / Castelul fetei în alb am visat / În Mânăstirea Negru Vodă s-a transformat” (Trepăduşii Atomici)

Fata în alb, închisă stă în castel / Numit ‘al celor două cruci’ / Prin Câmpulung ne dovedirăm zelul / De a găsi nu două, ci vreo cinci” (The Winners)

Deasupra unui nor dalb / Stă Castelul Fetei în Alb / Tatăl ei e Negru Vodă / Care azi a fost la modă” (Rechinii Albaştri)

Căutând prin monumente / Părul ni s-a făcut dalb / Am surprins prin momente / Castelul fetei în… alb!” ()

Castelul fetei în alb / Sub nea devenise dalb / Când fata am întâlnit / Pe loc m-am îndrăgostit” (Cutezătorii)

Vezi să nu te rătăceşti / Pe urmele Cireşarilor porneşti / Castelul Fetei în Alb de îl găseşti / Un premiu special o să primeşti” (KR4KL)

The WinnersGPS 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traseul B - Punct de plecare: Muzeul de Istorie – Indiciul 1

Pe al lui Negru Vodă drum
AVAntă o Biserică se înalță
Al lui Sfântul Nicolae turn
Ascunde o dată măreață

BONUS TIP: În curte se află, pe perete, o dată. Suma cifrelor este egală cu 21.

PROVOCARE:  După ce aţi identificat data destinată descoperirii, imaginaţi-vă povestea sa şi redactaţi-o în maxim 150 de cuvinte

Legendele inventate de echipele cu număr par, sunt acestea:

Preotul Ioan Răuţescu s-a născut pe 1 octombrie 1892 în comuna Dragoslav din judeţul Argeş şi a decedat în 1974. Ioan Răuţescu a studiat la ‘Seminariul Central din Bucureşti’ şi a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. El a întreprins cercetări de istorie locală bazându-se pe un material documentar inedit. Deasemenea el a fost un bun cunoscător al folclorului local. Prin cercetările sale şi prin munca depusă a rămas în istoria oraşului Câmpulung Muscel ca una din cele mai importante personalităţi.” (Ciupercarii)

În anul 1965 doi soţi au venit în Câmpulung. Ei erau săraci şi au decis să construiască un atelier de icoane şi prescuri. Aşa că în spatele locului în care s-a zidit biserica ‘Popa Savu’ aceştia au construit atelierul. Cei 2 făceau icoane şi colaci pentru Parohul G.H. şi pentru meşterul Marin Ene din Ilfov.” (Satelit)

O secetă mare a fost dată de bunul Dumnezeu asupra Muscelului. Soarele parcă se topise şi cursese pământul altădată jilav, parcă ucigând orice boare de vânt. Oriunde exista o suflare de viaţă suferea din pricina capriciului câteodată neîndurător al naturii. Până şi lacrimile mamelor, vărsate pentru pruncii înfometaţi, se uscau spulberându-se în aerul de foc, înainte să poată săruta glia crăpată. Înţelepţii locului cugetau neîncetat cum anume să îl îmbuneze pe Tatăl Ceresc, să le cruţe măcar un spic de grâu. Însă părintele protopop, icoană de bunătate, primi de la Dumnezeu un vis salvator: a visat că se va pune capăt durerii ridicând un lăcaş destinat făuririi de lucruri sfinte, precum icoane şi odoare de cult. Cu multă grabă s-a făcut întocmai după sfatuş părintelui, iar Maica Domnului  s-a milostivit de musceleni stropindu-le ogorul cu ale sale lacrimi…” (Câştigătorii “LOGO”)

Demult, într-o toridă vară a anului 1965, doi drumeţi osteniţi şi flămânzi s-au oprit sleiţi de puteri la crucea de lângă o mânăstire să se roage. Şi cum se rugau ei crezând că nu mai există nicio urmă de speranţă, s-a întâmplat o minune: înaintea lor s-a ridicat Maica Domnului cea milostivă, oferindu-le o prescură. Mâncând-o au prins putere şi ca o dovadă de profundă recunoştinţă au zidit pe locul crucii la care se rugaseră un atelier de înrămat icoane şi de făcut prescuri.” (GPS 2012)

Punct de plecare: Biserica Popa Savu – Indiciul 2

Cine nu întârzie
Drumul îl învaţă
Trece pe la Pârghie
Crucea de la Piaţă

BONUS TIP: Monumentul e protejat de o ”zeiță” din piatră, cu vas pe cap. Iar vasele vechi sunt înlocuite de cele noi, în spatele destinației voastre...

PROVOCARE: Aflați (folosind orice metode vreți) o legendă locală despre locul în care vă aflați. Notați pe hârtie o idee principală.

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: Salvatorii de domniţe, războinicii de mai ieri/ Sunt adesea numiţi ________ (Răspuns: Cavaleri)

Echipa Ardealul, a folosit imaginaţia pentru a povesti legenda locală de aici:

Odată în Câmpulung Muscel trăia o femeie foarte frumoasă, şi pe cât de frumoasă era, pe atât de necredincioasă. Zilnic se ducea la izvor pentru a face incantaţiile ei magice, pentru a trăi veşnic. Aflăndu-se despre magia apei toată lumea cerea câte o cană de apă, dar ea fiind foarte zgârcită nu dorea să îşi împartă tinereţea cu nimeni. Văzând ce se întamplă, Dumnezeu s-a supărat şi a hotărât să o pedepsească împietrind-o. Ca o dovadă a necredinţei sale ea se află şi azi în Piaţa Oraşului, cu spatele la Crucea Pârgarilor.” (Ardealul)

Punct de plecare: Crucea Pârgarilor (Piața Orașului) – Indiciul 3

Alecsandri mare poet a stat
La vorbă cu un sfânt învățat
În locul unde apoi s-a înălțat
A patra cruce din sat

BONUS TIP: Locul împricinat este la intersecția dintre lemn și metal.

PROVOCARE: Desenaţi o schiţă a monumentului descoperit, în care să surprindeţi cât mai multe din motivele ornamentale.

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: Cu miros frumos, culoare şi petale/ Stii ce e? Este o ______ (Răspuns: Floare)

Punct de plecare: Crucea IV (str. V. Alecsandri colț cu Sf.Gheorge) – Indiciu 4

Negru-Vodă-i supărat
Că la dânsul la palat
Nimeni nu s-a mai cazat
Chiar de-i al 6-lea-n stat.

BONUS TIP: Ce căutați voi e vechi, dar peste drum se află ceva ce te poate ajuta să CONSTRUIEȘTI noul.

PROVOCARE: Faceţi o fotografie cu întreaga echipă care să surprinda viziunea voastră despre locul în care vă aflaţi

Indiciu pentru “Cheia Cunoaşterii”: După ce-a păşit pe preş/ Creangă fură din _____ (Răspuns: Cireş)

Punctul de plecare: Crucea VI (str. Negru Vodă colț cu Zlătian) – Indiciul 5

Eşti la ultima-ncercare
Spre o mănăstire mare
Nu ştim cine a zidit
Negru Vod-a ctitorit.

PROVOCARE: Uniți cele 3 cuvinte din indiciile pentru ”Cheia Cunoașterii” și aflați cu ajutorul lor titlul de operă din literatura română la care fac referire. Găsiți o denumire alternativă pe care ați fi dat-o voi volumului. (Răspuns: “Cavalerii Florii de Cireş”)

Denumirile alternative oferite de echipe au fost foarte interesante: “Aventură în Peştera Neagră”, “Peripeţiile Adolescenţei”, “Cele 7 flori de cireş”.

Echipele Ciupercarii a decis că acest titlu merită un catren al lui: “Cavalerii au sosit/ Flori ei au dăruit/ Fetelor cu păr bălai/ Cireşe de mai”.

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.