Matematica altfel


«Articolele din Matematica altfel

Știați că...?

Data: 10 februarie 2012  |  Autor: ***

Ştiaţi că Pitagora considera cunoştinţele muzicale ca făcând parte din domeniul matematicii şi în mod special din teoria numerelor? „Sunetele armonioase, spunea Pitagora, sunt produse de rapoartele exprimate în numere întregi şi cu cât valoarea numerică a raportului este mai mică cu atât sunetul este mai frumos”.


Cuvântul “cifră” derivă din cuvântul “ş(i)fr” care în limba arabă înseamnă zero. Cuvântul “algebră” derivă tot dintr-un cuvânt arab: “el-g(e)br”, folosit pentru prima oară de matematicianul arab Al-Karism la 830 în titlul cărţii sale.
Cifrele arabe au fost introduse în occidentul creştin la mijlocul secolului al X-lea, de către Gerbert d'Aurillac (care în anul 999 a devenit papă, sub numele de Silvestru al II-lea.


Pentru a putea cunoaşte primele 11 zecimale ale lui π e suficient să reţineţi versurile:
„Aşa e uşor a scrie orişicare
Un simbol creat din multe zecimale”

Numărul literelor fiecărui cuvânt dă valoarea lui π=3,14159265358


Ştiţi cât de mare este numărul 264?  Dacă am avea o carte cu 264 foi, atunci grosimea cărţii ar fi de 4803840 mai mare decât distanţa de la pământ la lună. (Am considerat că 10 foi au grosimea de 1 mm, iar distanţa de la Pământ la Lună de 384000 km)
Ştiaţi că există o teoremă în geometrie care poate fi căutată pe internet cu numele unui matematician român? Este teorema lui Pompeiu (matematician român 1873 – 1954). Căutaţi-o!

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.