Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Ömer Cerrahoğlu

Ömer Cerrahoğlu s-a născut în ziua de 3 mai 1995, la Istanbul.
Pe la vârsta de un an şi jumătate a început să ”citească”. Reţinea foarte uşor cuvintele scrise pe care le auzea rostite. De vorbit însă, a început mult mai târziu ...
Încă din prima zi de grădiniţă, părinţii lui Ömer au o mare surpriză: doamna educatoare se arătă încântată de cât de cuminte şi ”exemplar” este micuţul Ömer. Părinţii au impresia că le-a fost confundat copilul, deoarece acasă era un zvăpăiat şi jumătate.
Elev fiind, Ömer primeşte aceleaşi aprecieri din partea doamnei învăţătoare: ”este elevul pe care şi l-ar dori orice cadru didactic”.
Clasa a 2-a: participă la Concursul de matematică ”Cangurul”, unde obţine cel mai mare punctaj pe şcoală (în anul acela nu au fost etape superioare).

Clasele a 3-a şi a 4-a: la acelaşi concurs (de data aceasta au fost şi etape judeţene) se clasează pe primul loc în judeţ, iar la faza ”pe ţară”, organizată la Poiana Pinului, obţine locul 1, în ambii ani.

Clasa a 5-a: la toate concursurile interjudeţene la care participă se clasează pe locul 1, cu punctaj maxim. Nu de puţine ori este felicitat de către profesori pentru soluţiile ingenioase prezentate. Tot în acest an (după o lungă perioadă de întrerupere) se hotărăşte organizarea Olimpiadei Naţionale de Matematică pentru clasele 5-6. Perfect pentru Ömer, care bineînţeles că se clasase primul pe judeţ, cu punctaj maxim. Obţine locul 1 pe ţară, tot cu punctaj maxim.

Clasa a 6-a: începe prin a participa la două clase într-un concurs, rezolvând atât problemele de la clasa a 6-a, cât şi problemele de la clasa a 7-a, descurcându-se admirabil şi bulversând lumea. Anul culminează cu obţinerea a două medalii de aur cu punctaj maxim, la Olimpiadele Naţionale de Matematică pentru clasele a 6-a şi a 7-a. ”Culmea culmilor” însă este calificarea la Balcaniada de Matematică pentru Juniori, unde obţine medalia de aur, cu punctaj maxim.

Clasa a 7-a: în regulamentul de participare la Olimpiada de Matematică apare o reglementare a situaţiilor de genul celei mai sus descrise, “scăpate de sub control”. Astfel, se stabileşte că ” ... un elev poate participa la Olimpiada de Matematică la orice an de studiu cel puţin egal cu anul pe care îl frecventează, cu condiţia ca opţiunea să se facă dinaintea etapei locale”. În consecinţă, la Olimpiadă Naţională, Ömer optează pentru a se întrece cu cei de clasa a 9-a, unde sunt câţiva copii ”cu care era o plăcere să-ţi măsori forţele”. Pentru concursurile internaţionale, ridică ştacheta la a se întrece cu cei mai buni liceeni, cu ”seniorii”.Printre picături, obţine a doua sa medalie de aur la Balcaniada de Matematică pentru Juniori.

Anul se încheie cu obţinerea medaliei de aur, cu punctaj maxim, la Olimpiada Naţională de Matematică pentru clasa a 9-a, cu medalia de argint la Balcaniada de Matematică pentru Seniori, precum şi cu medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică.

În rest, Ömer este un copil destul de ”normal”, îi place muzica, mai face şi sport, iar când e timp frumos îi place să meargă cu bicicleta în parc, să se întâlnească cu colegii. Are un frate cu un an mai mic, Ali, care nu este nici el străin de matematică.
Ömer este acum elev în clasa a 8-a, la Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Maramureş.
Cât de sus va ridica ştacheta pentru acest an? Vom vedea ... Ideile cu siguranţă nu-i lipsesc!

Din păcate, deşi am fi dorit ca Ömer să-şi facă singur prezentarea, mai ales cu detalii personale despre cum vede el matematica, despre cum lucrează şi cum gândeşte matematic, a fost prea timid pentru a se încumeta la o asemenea sarcină (dar promit că voi insista, şi vom putea reveni cu un material pe aceste subiecte). Prin urmare, acest profil a fost compus în mare parte de către mama sa, pe alocuri la fel de timidă ca fiul ei în a releva unicitatea acestui (început de) parcurs matematic.

Iau deci asupra mea ”povara” de a marca rezultatele excepţionale ale lui Ömer (pe care de altfel am plăcerea să îl cunosc personal, cu care am discutat matematică, şi nu numai). Probabil compania selectă în care se află Ömer este dintre cele mai restrânse posibile: se pot număra pe degetele unei mâini tinerii de vârsta lui din lumea întreagă care au avut asemenea succese, şi nu-l voi menţiona decât pe cel considerat cel mai precoce şi mai briliant matematician al epocii recente, medaliatul Fields Terrence Tao.
Nu pot decât să îi doresc lui Ömer o carieră la fel de strălucită!
 
Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

9 comentarii: