D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

8 sfaturi pentru performanță

Data: 9 martie 2015  |  Autor: Cami Dumitru, psiholog, clinica The Mind

Performanţa la matematică... Nu există o reţetă care să te ducă acolo.

Sigur, îţi este de folos să fii pasionat, să înţelegi conceptele, să ştii să rezolvi problemele cele mai grele de la clasă sau de la concursurile de matematică. Uneori însă (destul de des, de fapt, dar rămâne între noi), diferenţa dintre cei buni şi cei foarte buni nu este dată numai de cât de bun eşti la mate. Pe lângă problemele propriu-zise de la algebră sau geometrie, trebuie să faci faţă şi oboselii, lipsei de chef, volumului mare de muncă, uneori descurajării sau altor 23156 de situaţii (tentaţiei de a juca un joc online, de pildă).

Ai mai jos câteva sugestii/trucuri care te vor ajuta cu siguranţă şi te vor sprijini în eforturile tale de a obţine rezultate tot mai bune:

 

 


1. Setează-ţi obiective realiste: un obiectiv principal şi altele intermediare. E ca la escaladarea unui vârf: trebuie să începi de la baza muntelui şi, deşi vizezi culmile, să îţi propui în prima etapă să ajungi în prima tabără; apoi în cea de-a doua şi tot aşa. Te acomodezi cu efortul, îţi antrenezi puterile şi devii tot mai bun.


Sus pe munte




 




2.
Notează-ţi obiectivele, nu le lăsa doar în mintea ta; aşa vei fi mai concentrat pe ele şi îţi vei lua un angajament real. Oamenii de succes nu lasă lucrurile la întâmplare


3. Incearca sa îţi planifici ziua şi, pe măsură ce realizezi o activitate, să o bifezi/tai de pe listă. Vei observa cât de eficient eşti şi te vei simţi grozav trasând acea bifă :)


4. Ținând cont de orarul tău de la şcoală, încearcă să-ţi faci un fel de „program de antrenament la matematică”. Stiai că managementul timpului e una dintre abilităţile unui leader de succes? Ei bine, ai ocazia acum să exersezi. Gândeşte-te de câte ori poţi lucra pe săptămână, cât timp în fiecare sesiune, în ce moment al zilei, etc.


5. Lucrează într-o cameră ordonată – indirect, îţi va fi mai uşor ţie să îţi ordonezi gândurile.


6. Fă-ţi o listă de concepte/formule importante şi lipeşte-o pe perete. Văzându-le în fiecare zi, le vei reţine involuntar şi fără efort.


7.
Nu renunţa! Einstein a spus-o mai bine decât noi :)

Einstein2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Chiar şi atunci când îţi vine să renunţi, foloseste-ti simtul umorului. Vei fi surprins de cât de mult ajută :)

Einstein1 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mult succes!

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.