D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

10 obiceiuri care te ajută să fii consecvent în învăţare

Data: 3 octombrie 2011  |  4 comentarii

Care crezi că este secretul copiilor care câştigă primele locuri la olimpiade naţionale sau internaţionale? Dar al oamenilor de ştiinţă care fac descoperiri importante şi formulează teorii care revoluţionează felul în care înţelegem lumea? Dacă îi întrebi sau citeşti despre vieţile lor, vei descoperi că există un factor comun: consecvenţa sau efortul depus în mod constant.

  

Ce este consecvenţa şi cum o poţi obţine?

 

„Geniul înseamnă 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie!”. Thomas Edison, celebrul inventator, a spus acest lucru. Şi nu doar a spus, dar a şi pus în practică acest principiu. Obişnuia să lucreze câte 18 ore pe zi, iar până a reuşit să inventeze becul se spune că a eşuat de aproximativ 999 ori. Când a fost întrebat cum de nu a renunţat, a răspuns că fiecare eşec l-a învăţat de fapt o nouă modalitate de a nu inventa becul. De asemenea, întrebat despre numărul de ore de muncă, obişnuia să remarce că el nu munceşte, pentru că activitatea sa nu însemna muncă, ci distracţie.

 

Consecvenţa presupune un amestec de perseverenţă, răbdare, efort şi disciplină. Să te pregăteşti în fiecare zi un anumit număr de ore pentru o anumită materie care te pasionează înseamnă a fi consecvent.

  

Iată 10 obiceiuri care te ajută să fii consecvent în învăţare

 

1. Organizează-ţi timpul. Împarte fiecare zi în ore care să îţi permită atât să mergi la şcoală, să îţi faci temele, să petreci câteva momente alături de prieteni, însă să îţi poţi permite să faci ceva şi pentru tine. S-ar putea să îţi fie mai uşor să fii consecvent în învăţare dacă programezi învăţarea în fiecare zi la aproximativ aceeaşi oră.

  

2. Planifică-ţi din timp materia pe care o ai de învăţat. Realizează un tabel în care să incluzi capitolele pe care-ţi doreşti să le înveţi, cantitatea şi intervalul orar. Atunci când atribui un anumit interval de timp pentru un capitol, ia în considerare şi alte activităţi pe care le ai de realizat în fiecare zi.

 

3. Dezvoltă strategii alternative de învăţare. Unii elevi preferă să citească iniţial lecţia, apoi trec direct la partea de exerciţii şi probleme, pentru a verifica dacă au înţeles. Alţii aleg să mai caute şi informaţii în plus despre subiectul pe care tocmai l-au învăţat, în timp ce alţi copii sunt nerăbdători să explice şi părinţilor sau altor copii ce au înţeles.  De asemenea, unii copii preferă să înveţe în grup, în timp ce alţii se concentrează mai bine dacă lucrează singuri. Poţi experimenta diverse strategii de învăţare. 

 

4. Elimină factorii care îţi pot distrage atenţia. Asigură-te că, în fiecare zi, atunci când te aşezi la birou, îţi aşezi la îndemână toate materialele de care ai nevoie, telefonul e pe silenţios, iar uşa de la cameră este închisă. Zgomotele de afară, buzz-urile de pe messenger îţi pot distrage atenţia şi, chiar dacă ai impresia că poţi să înveţi şi aşa, ai nevoie, de fapt, de mai mult timp pentru învăţare în astfel de condiţii.

 

5. Stabilește-ţi obiective de scurtă şi de lungă durată. De exemplu, un obiectiv de scurtă durată poate fi învăţarea unui capitol din carte sau recapitularea întregului conţinut de învăţare din care vei da un test a doua zi. Un obiectiv de lungă durată este să intri la un liceu bun sau să obţii un rezultat deosebit la un concurs.

 

6. Caută informaţii din mai multe surse. Este util pentru tine dacă te obişnuieşti ca pentru fiecare lecţie în parte predată la şcoală să cauţi informaţii suplimentare din mai multe surse. Te va ajuta să înţelegi cu o mai mare uşurinţă materia.   

 

7. Testează-te. Participă la competiţii şi concursuri şcolare de fiecare dată când ai ocazia. Nu te rezuma doar să fii printre cei mai buni din clasa ta.   

 

8. Cere ajutor. Mulţi copii renunţă să îşi faca tema sau să continue pregătirea într-o anumită zi dacă întâmpină obstacole pe care nu ştiu să le depăşească. Dacă nu te poate ajuta nimeni în momentul în care înveţi, lasă pentru mai târziu problema sau exerciţiul şi continuă cu ceva ce ştii să realizezi.

 

9. Concentrează-te pe materiile care îţi plac cel mai mult. Chiar dacă unii îşi doresc să fie foarte buni la toate materiile, este mai bine să faci o selecţie. Care sunt materiile care îţi plac cel mai mult? De care eşti mai interesat şi dispus să cauţi mai multe informaţii? E bine să ai rezultate bune la toate materiile, însă este recomandabil să le aprofundezi pe acelea din care ţi-ai dori mai târziu să faci o carieră.

 

10. Sărbătoreşte reuşitele. Nu ezita să te bucuri şi de micile victorii. Ai rezolvat un exerciţiu dificil după două ore de încercări sau ai găsit o altă modalitate de a rezolva o problemă? Împărtăşeşte cu cei din jur reuşitele tale, oricât de “mici” ar părea. Ai obţinut rezultate deosebite în urma muncii tale? Sărbătoreşte acest lucru cu cei apropiaţi. Vei fi mult mai motivat apoi să te întorci la lucru, pentru următorul concurs sau pentru următoarea olimpiadă.

 

Tu cum reuşeşti să rămâi consecvent în învăţare?

 

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

4 comentarii: