D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

Participarea la olimpiadă: motivaţie şi recompense

Data: 3 octombrie 2011  |  1 comentariu

Una dintre cele mai vechi istorisiri legată de motivaţie şi recompense povesteşte despre un măgar care nu vroia să se urnească din loc. Cu toţii cunoaştem că aceste animale sunt foarte încăpăţânate, însă acestui măgar i-a venit de hac inventivitatea stăpânului său. De fiecare dată, bărbatul avea pregătit pentru măgar fie o nuia, fie un morcov şi aşa, măgarul a început să-şi asculte stăpânul.


Oare ce l-a făcut pe măgar să se schimbe: morcovul sau nuiaua? Recompensa sau motivaţia?


Pe tine, ce te determină să participi la olimpiade?

 

Motivele pentru care participi la olimpiadă pot fi foarte diferite faţă de cele ale altor copii: poate ţie îţi place materia respectivă, alţi copii poate sunt forţaţi de către părinţi ori profesori să participe la concursuri şcolare sau poate că li s-a promis o recompensă foarte mare.


Iată câţiva factori care te pot ajuta să-ţi dai seama de motivele pentru care participi la olimpiade:
- Factori individuali. Unii copii iubesc competiţia şi fiecare rezultat obţinut îi stimulează să înveţe şi mai mult, să se informeze continuu în domeniul respectiv, dorind să afle cât mai multe lucruri despre ceea ce le face plăcere. În plus, rezultatele foarte bune la olimpiadele internaţionale le pot asigura burse de studiu la cele mai bune universităţi din lume, ceea ce este foarte motivant.
Alţi copii moştenesc de la părinţii lor o predispoziţie pentru o anumită materie sau o curiozitate a cunoaşterii pentru un anumit domeniu. În acest caz, a participa la olimpiadă reprezintă pentru ei o modalitate de a pune în valoare aptitudinile pe care le-au moştenit.
Indiferent dacă motivaţia de a participa la olimpiadă ţine de nevoia ta de competiţie, de cunoaştere mai aprofundată sau de o moştenire de familie, participarea la un concurs îţi va îmbogăţi experienţa şi personalitatea. Dacă-ţi place să participi la olimpiade, cu siguranţă ai avut parte şi de plăcerea de a experimenta emoţiile create de situaţia de competiţie. Adrenalină la cote maxime, nu?

 

- Factori familiali. Părinţii pot să aibă aşteptări destul de ridicate faţă de rezultatele obţinute la şcoală. De aceea, performanţa devine o cerinţă a familiei faţă de copil, în schimbul căreia părinţii oferă fie condiţii mai bune pentru studiu şi pentru pregătirea dinaintea unei competiţii, fie recompense materiale. În acest caz, participarea la olimpiade nu este neapărat o iniţiativă a copilului, însă motivaţia lui poate creşte dacă materia respectivă se potriveşte cu propriile abilităţi şi interese.


- Factori de mediu. În această categorie intră posibilităţile financiare şi sprijinul din partea părinţilor, cursurile extraşcolare pe care le-ai urmat şi experienţele pe care le-ai avut. În plus, atitudinea cadrelor didactice faţă de participarea la competiţii, organizarea concursurilor în cadrul şcolii la care înveţi, precum şi sursele de informaţie la care ai acces îţi pot influenţa motivaţia de a participa la olimpiade.


- Factori sociali. Participarea la o competiţie şi obţinerea unor rezultate bune reprezintă o modalitate prin care poţi obţine recunoaştere socială, acceptare şi admiraţie din partea celor din jur. Acest lucru poate motiva destul de mult un copil să muncească pentru a obţine performanţă. De asemenea, copiii cărora profesorii le confirmă că pot face faţă unei competiţii sunt mult mai motivaţi să participe la olimpiadă.

 


Motivaţia şi recompensele

 

Recompensele au rolul de a motiva o persoană să persevereze în activităţile pe care le desfăşoară. Ţie ce activităţi îţi fac plăcere? Care sunt primele 3 care-ţi vin rapid în minte? Poate lectura, jocurile pe calculator, pictura sau poate dezlegarea problemelor de logică şi matematică ori dansul, muzica sau poate sportul?
Găseşte pentru activităţile pe care le preferi tipurile de recompense care te motivează cel mai mult: recompensele sociale (lauda, zâmbetul, complimentele), recompensele materiale (o carte, un cadou, o prăjitură, bani).
Unora dintre copii li se promit diverse recompense pentru participarea la olimpiadă. Pe măsură ce se califică într-o etapă mai bună, cu atât recompensa este mai mare. În această situaţie, motivaţia lor este externă, pentru că sursa recompenselor vine de la alte persoane. În cazul în care plăcerea de a învăţa şi de a aprofunda un domeniu îi determină pe unii copii să îşi dorească să participe la olimpiade din proprie iniţiativă, atunci motivaţia este internă.
Motivaţia ta este de natură internă sau externă? Atunci când ai reuşit să obţii un rezultat bun într-o competiţie, cum ai fost recompensat? Ce te mulţumeşte mai mult recompensa socială sau cea materială? Indiferent de răspunsuri, nu uita: pe măsură ce obţii rezultate mai bune, recompensa va fi mai mare. Nu neapărat pe moment şi nu obligatoriu în bani. În timp, poţi culege roade nebănuite.


Succes!

 

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Comentariu: