D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

Cum te ajută calculatorul în învăţare?

Data: 3 octombrie 2011

Cei mai mulţi copii văd în calculator un mod de relaxare, folosindu-l pentru jocuri sau socializare. Dacă te afli însă pe acest site, ştii cu siguranţă că există şi modalităţi de a folosi calculatorul în învăţare.
Am identificat următoarele avantaje pe care le aduce calculatorul copiilor care îl utilizează ca instrument de învăţare.

1. Calculatorul asigură învăţarea prin joc. Multe produse educaţionale transformă învăţarea într-o activitate distractivă. Deoarece cu toţii învăţăm mai uşor atunci când ne jucam şi deoarece tuturor copiilor le place să se joace pe computer, învăţarea pe calculator poate fi soluţia ideală. Calculatorul te ajută să înveţi lucruri noi fără să depui un efort special şi fără să te plictiseşti sau să fii distras cu uşurinţă.

2. Calculatorul facilitează înţelegerea noţiunilor noi, pe care le înţelegi mai greu.
Ele sunt mai uşor înţelese prin intermediul computerului întrucât acesta oferă suport vizual şi auditiv şi face posibilă interactivitatea. În plus, nu mai eşti nevoit doar să asculţi informaţiile pe care ţi le oferă cineva, ci le descoperi tu însuţi şi ai posibilitatea de a vedea “ce se întâmplă dacă...”. Astfel, vei reuşi să treci mai uşor peste noţiunile mai dificile şi vei putea continua pregătirea pentru performanţă.

3. Calculatorul folosit în învăţare ajută la consolidarea informaţiilor. Informaţia teoretică nu este suficientă pentru obţinerea unor rezultate bune la concursuri. Ai nevoie de situaţii cât mai variate în care să aplici cunoştinţele pe care le-ai învăţat. Calculatorul poate fi mediul ideal pentru a experimenta cât mai multe modalităţi de aplicare în practică a noţiunilor teoretice pe care ţi le-ai însuşit.

4. Te ajuta să verifici nivelul de cunoştinţe la care ai ajuns. Rezultatele la testele de verificare a cunoştinţelor sunt furnizate în câteva secunde, de obicei însoţite de recomandări privind felul în care îţi poţi îmbunătăţi performanţa. Astfel, calculatorul te ajută să verifici dacă ai înţeles cu adevarat noţiunile noi.

5. Calculatorul face posibile modelarea şi simularea fenomenelor care nu pot fi observate în viaţa de zi cu zi.
Nu înţelegi cum au loc reacţiile chimice sau nu îţi poţi imagina cu uşurinţă cum se produce o erupţie vulcanică? Pentru a obţine performanţă, este esenţial să înţelegi în mod complet şi corect fenomenele studiate. De aceea, multe dintre materiile pentru care te pregăteşti au nevoie de materiale de suport care să te ajute să vizualizezi, să observi şi să experimentezi aspectele mai puţin evidente ale teoriilor învăţate. Computerul poate compensa cu succes dotarea insuficientă a laboratoarelor. În plus, poţi reface oricând şi de oricâte ori doreşti experimentele de laborator, poţi vizualiza animaţiile multimedia şi poţi simula diferitele fenomene naturale.

6. Calculatorul facilitează rezolvarea de probleme. Produsele educţionale îţi pun la dispoziţie teste cu feedback, care atunci când greşeşti, îţi oferă indicii de rezolvare (atât indicii teoretice, cât şi sub forma unor probleme asemănătoare). În felul acesta, pas cu pas, eşti ajutat să înţelegi şi să înveţi cum se rezolvă diferitele tipuri de probleme.

Alte modalităţi prin care calculatorul te ajută în învăţarea de performanţă:
A. Atunci când îţi doreşti o pregătire suplimentară ori să exersezi ceea ce ai învăţat la şcoală, caută site-urile special create pentru copii. Anxietatea indusă de testare scade substanţial tocmai pentru că în mediul online, tu eşti cel care îţi poţi seta nivelul la care să lucrezi şi să rezolvi exerciţiile. Atunci când nu ştii ceva, poţi relua secvenţa de câte ori ai nevoie.

B. Spre deosebire de televizor şi de diversitatea canalelor pe care acesta le oferă, calculatorul permite interacţiunea activă şi selectivă cu materialele. A alege informaţiile utile, a selecta sursele în care poţi să ai încredere sunt câteva dintre lecţiile pe care le înveţi folosind computerul în învăţare.

C. Produsele educationale pe calculator pot fi meditatorul ideal:
îţi testează nivelul iniţial de cunoştinţe, te învaţă – îţi explică, îţi fixează cunoştinţele noi, apoi te evaluează din nou. Cu softurile educaţionale nu „toceşti”, ci eşti ajutat să înţelegi noţiunile.

D. Interdisciplinaritatea.
Sunt foarte valoroase produsele educaţionale care au abordări interdisciplinare, deoarece te ajută să transferi informaţiile în situaţii şi contexte noi, diferite. La fel cum se întamplă în viaţă, când pentru rezolvarea unor situaţii problemă apelăm la soluţii, uneori, atipice pentru genul acela de problemă.

Tu cum foloseşti calculatorul în învăţare?

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.