D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

Cum să îţi organizezi timpul în mod eficient

Data: 3 octombrie 2011

Gândeşte-te un minut la câte lucruri trebuie să faci de acum încolo, pe parcursul acestei zile. Notează-le pe o foaie de hârtie. Acum gândeşte-te ce ai vrea să mai faci dacă ai mai avea cel puţin o oră în plus în această zi. Ţi se pare imposibil aşa ceva? Răspunsul este „Nu”, atâta timp cât îţi faci un bun management al timpului.

Managementul timpului înseamnă a şti cum să-ţi organizezi timpul în aşa fel încât să-ţi poţi permite să faci mai multe. Ideea de organizare a timpului nu se referă doar la învăţat, ci şi la alte activităţi. Multi oameni au dificultăţi în a-şi organiza timpul, dar există şi soluţii.

Şi pentru că din greşeli învăţăm, iată câteva greşeli frecvente în organizarea timpului:

 • Amânarea: laşi de pe o zi pe alta proiectul sau tema pe care o ai de făcut, considerând că ai destul timp la dispoziţie.

 • Lipsa de organizare: dacă pleci de la premisa că nu ai nevoie să îţi planifici timpul, este posibil să te laşi distras de tot felul de alte activităţi care nu sunt urgente sau importante, dar care îţi ocupă mai mult timp decât îţi dai seama.

 • Asumarea unui program prea încărcat: când ai într-adevăr prea multe lucruri de făcut, managementul timpului nu dă rezultate. Încearcă să îţi concentrezi energia şi atenţia asupra activităţilor cu adevărat importante.

 • Stil de viaţă nesănătos: nopţile nedormite sau alimentaţia nesănătoasă influenţează negativ activitatea de învăţare. Intervalul de timp necesar pregătirii unei teme sau a unui proiect se prelungeşte dacă nu eşti destul de odihnit.

Şi pentru că orice problemă are soluţie, orice greşeală poate fi remediată, îţi propunem o serie de sugestii care îţi vor fi de mare folos:

 1. Planifică dinainte: foloseşte o agendă sau un calendar în care să notezi toate sarcinile şi lucrurile pe care trebuie să le realizezi săptamâna viitoare.

 2. Stabileşte priorităţile: în funcţie de importanţa şi de urgenţa sarcinilor pe care le ai de făcut. Împarte-ţi timpul între patru tipuri de activităţi:

  • Importante şi urgente: sunt acele activităţi necesare, pe care ştii că trebuie să le realizezi, altfel consecinţele sunt neplăcute. De exemplu, tema la matematică pentru mâine sau proiectul pe care trebuie să îl predai a doua zi dimineaţă.

  • Neimportante, dar urgente: este vorba de acele activităţi care îţi consumă timpul fără să îţi dai seama de acest lucru. Întreruperile datorate problemelor altor persoane sau solicitările minore ale celor din jur intră în această categorie.

  • Importante şi neurgente: sunt acele activităţi de planificare a timpului. De multe ori, aceste planuri sunt amânate pe termen nedefinit, deşi sunt importante pentru dezvoltarea noastră.

  • Neimportante şi neurgente: sunt acele lucruri pe care alegem să le facem în general pentru a ne relaxa sau pentru că ne fac plăcere. Orele petrecute în faţa televizorului sau în faţa calculatorului fără a avea un scop precis de îndeplinit intră în această categorie.

 3. Organizează-ţi mediul de învăţare: dacă ştii unde să găseşti lucrurile de care ai nevoie, nu vei mai pierde timp căutându-le. Asigură-te că păstrezi tot timpul în acelaşi loc cărţile şi caietele, că hainele şi accesoriile sunt aşezate în ordine, pentru ca atunci când vei avea nevoie de ele să nu pierzi timpul şi energia căutându-le.

 4. Evită factorii care îţi pot distrage atenţia: când începi să înveţi pentru a doua zi sau să îţi faci o temă, asigură-te că într-adevăr vei face asta şi că ai eliminat factorii care te pot perturba: televizorul este închis, nu eşti disponibil pe messenger, orice alte surse de zgomot sunt oprite, nu dai curs dintr-o dată unor invitaţii făcute de prieteni pentru a ieşi afară, pentru că “Şi aşa nu ne-am mai văzut de mult; o plimbare n-ar strica”. Astfel de lucruri nu trebuie luate în calcul dacă vrei să te organizezi şi să ai timp pentru mai multe. Rezistă tentaţiilor de moment pentru beneficii de lungă durată.

 5. Fă-ţi timp pentru tine: pentru a avea randament în învăţare, este important să îţi oferi şi momente de relaxare şi odihnă. Decât să-ţi petreci după-amiezele dormind pentru că ai obosit după tura de învăţat de dimineaţă, ieşi în oraş la o plimbare. Dacă mergi la un baschet sau volei în parc te vei simţi mult mai bine. Există nişte substanţe pe care creierul tău le eliberează numite dopamine şi endorfine. Acestea sunt eliberate atunci când faci activităţi plăcute sau când faci mişcare. De aceea te simţi mult mai bine după o tură de alergat sau o simplă “ieşire”.

 6. Fă din toate acestea un obicei: Învaţă să pui în aplicare aceste recomandari în fiecare zi. În timp, vor deveni obiceiuri pentru care nu va fi nevoie să depui un efort special, iar managementul timpului nu va mai fi ceva dificil de realizat.

Tu cum reuşeşti să îţi organizezi timpul? Care sunt cele mai dificile momente în organizarea timpului? Aşteptăm răspunsurile tale.

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.