D-ale Psihologului


«Articolele din D-ale Psihologului

Ce înseamnă să fiu asertiv?

Data: 3 octombrie 2011

Iţi propunem un exerciţiu pe care ai putea să-l realizezi pentru a te cunoaşte mai bine. El se numeşte: „Eu în Oglinda Viitorului”. Ceea ce trebuie să faci este să te gândeşti puţin la următoarele propoziţii şi să găseşti un răspuns pentru a le completa:

 1. Aş vrea să fiu ca …………………pentru că……………………………
 2. Nu aş dori să fiu ca ………………deoarece……………………………
 3. Mi-ar plăcea să devin……………pentru că……………………………
 4. Aş prefera să locuiesc………………deoarece……………………………
 5. Când comunic cu ceilalţi, îmi place de mine atunci când……………deoarece……………………
 6. În relaţiile cu cei din jur, aş vrea să schimb la mine……………………deoarece……………………


Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să afli mai multe despre tine, despre ceea ce îţi place şi ce ai vrea să schimbi la tine în general şi în felul în care relaţionezi cu cei din jur. Asertivitatea este un concept care se referă mai mult la modul în care interacţionezi cu ceilalţi, felul tău de a fi şi de a te comporta într-un mediu social. Lazarus (1973) defineşte asertivitatea drept o capacitate de a-i influenţa pe alţii. Abordările mai recente o consideră un deschizător al comunicării care permite o exprimare mult mai elaborată a sentimentelor în legătură cu evenimente, situaţii, fără a-i blama pe cei din jur, a-i învinovăţi sau a-i evalua ca fiind nişte adversari.

Mai jos ai o serie de abilităţi pe care le presupune asertivitatea. Bifează-le pe cele care ţi se potrivesc:

 • Reuşeşti să spui “nu” chiar şi în situaţiile în care ţi se pare că e dificil să faci acest lucru.

 • Iţi exprimi atât sentimentele pozitive cât şi pe cele negative, însă într-o manieră care să nu provoace neplăceri celor din jur.

 • Întotdeauna atunci când începi o conversaţie, o continui şi o finalizezi încercând să-ţi expui argumentele în faţa celorlalţi, însă fără a-i jigni sau a fi agresiv.

 • Ai putere de convingere pentru că ştii cum să vorbeşti cu cei din jur şi să le comunici ceea ce-ţi doreşti într-o manieră elegantă, chiar dacă ei nu sunt de acord cu tine.

 • Îţi susţii propriile drepturi fără însă a le încălca pe ale altora.

 • Iei cuvântul atunci când nu eşti de acord cu ceea ce se spune însă îţi prezinţi argumentele fără a face uz de agresivitate verbală (nu ţipi, nu gesticulezi extrem de evident etc.)

 • Îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai spus sau ceea ce ai făcut indiferent de cât de grave sunt consecinţele.

 • Te percepi ca fiind o persoană corectă, cu încredere în propriile forţe şi cu un set de valori în care crezi şi pe care le aperi indiferent de ce îţi spun cei din jur.

În comunicare există trei tipuri de stiluri de comunicare : agresiv, pasiv şi asertiv. Cei cu un stil pasiv evită confruntările, conflictele şi nu fac faţă uşor situaţiilor cu un grad de incertiudine ridicată. Ei sunt uşor de rănit şi foarte rar comunică celor din jur nemulţumirile pe care le au.

Cei cu un stil agresiv îi blamează pe cei din jur, folosesc violenţa verbală şi comportamentală pentru a soluţiona o problemă, încalcă regulile, ironizează şi folosesc critica în orice situaţie.

Stilul asertiv presupune încredere în propria persoană, capacitatea de a-ţi exprima emoţiile, părerile şi argumentele de faţă cu ceilalţi.

O comunicare asertivă îţi oferă posibilitatea de a demonstra celorlalţi că eşti responsabil şi suficient de matur pentru a lua decizii corecte în orice situaţie. Cei din jur percep oamenii asertivi drept persoane de încredere, sociabili, mult mai atrăgători, cu un autocontrol ridicat în relaţiile cu cei din jur. Nu există un stil pur de comunicare, doar pasiv, agresiv sau asertiv. Depinde foarte mult de caracteristicile de personalitate, dar şi de contextul în care te afli. Chiar şi oamenii cei mai asertivi pot «să-şi iasă din pepeni» atunci când ceva din context nu e aşa cum ar fi trebuit.

Tu în ce stil de comunicare crezi că te încadrezi? Regăseşti în modul tău de comunicare câteva dintre abilităţile specifice asertivităţii enumerate mai sus?

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.