Matematica altfel


«Articolele din Matematica altfel

Matematica văzută prin ochi de copil – caligrame

Data: 2 aprilie 2012  |  Autor: Silvia Toma, Gabriela Cozman

Literatura şi matematica nu se exclud reciproc, ci sunt două discipline complementare. Matematicianul şi poetul român Ion Barbu (Dan Barbilian) afirma, în acest sens: „Oricât ar părea de contradictorii aceşti doi termeni la prima vedere, există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlneşte cu poezia”. Amândouă sunt abordări ale lumii înconjurătoare. Numere, unghiuri, formule găseşti în ritmuri, în note muzicale, în tot. Ambele sunt roade ale creaţiei libere, în care, ideea de ordine e fundamentală, ambele mobilizează resurse interioare nu foarte diferite. Raţiunea şi sensibilitatea nu se exclud, ci se completează reciproc.

Lucrarea de faţă demonstrează coeziunea dintre poezie şi geometrie. Ideea ne-a venit în încercarea de a găsi un subiect care să se preteze unei abordări interdisciplinare matematică - limba franceză şi care să îi atragă pe elevii clasei a VI-a A din şcoala noastră, cei care au realizat caligramele care stau la baza lucrării.

Le-am explicat principul de realizare a caligramelor lui Guillaume Apollinaire, poet francez de la începutul secolului XX. Caligrama este un poem în care dispoziţia grafică în pagină formează un desen care are legătură cu subiectul textului. Cuvântul provine din limba greacă, cali- venind de la termenul grecesc kallos, care înseamnă „frumos”, iar gramma însemnând „inscripţie”. Apoi, le-am propus să creeze la rândul lor caligrame care să reprezinte figuri geometrice.

Lucrarea cuprinde trei capitole: Cercul, Patrulaterele - pătrate şi dreptunghiuri, Triunghiul. Fiecare capitol conţine caligramele realizate de elevi în urma dispunerii versurilor sub forma figurii geometrice amintite. La finalul lucrării vor putea fi găsite variantele poeziilor copiilor în limba romană şi în limba franceză.

Ne-am bucura dacă modesta noastră încercare ar contribui la sporirea interesului asupra complementarităţii celor două discipline.

Descărcaţi materialul şi veţi putea să vă bucuraţi mintea şi sufletul cu toate caligramele realizate de copiii implicaţi în proiect!

profesor limba franceză: Silvia Toma
profesor matematică: Gabriela Cozman
Şcoala Generală Nr. 175 „Sfântul Nicolae”, Bucureşti

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.