Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Valer Pop

Nu totdeauna profesorii dăruiţi au şansa de a se întâlni faţă în faţă cu marea performanţă, pentru că şi copiii care trăiesc în zone mai izolate au nevoie de profesori adevăraţi. Dar valoarea acestor dascăli poate trece barierele şi prin munca lor pot aduce un aport şi  la pregătirea celor dornici de performanţă.

Un astfel de om este profesorul Valer Pop din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud. Născut la 25 august 1949 în comuna Şanţ, termină Facultatea de Matematică la Cluj-Napoca în 1971 şi după un periplu de 13 la şcoala din comuna Maieru se întoarce în comuna natală, unde îl găsim şi astăzi. Deşi departe de tumultul oraşului a fost totdeauna aproape de Gazeta Matematică, de Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Cei care folosesc în pregătirea lor Gazeta matematică îl cunosc din problemele pe care acesta le-a propus de-a lungul timpului prin ingeniozitatea şi frumuseţea matematică a acestora. Colaborarea cu Gazeta şi-a început-o în 1983, iar de atunci şi până astăzi a publicat aproape 200 de probleme. Multe dintre problemele propuse de profesorul Valer Pop au inspirat  concursurile şi examenele şcolare.

Dar nu numai Gazeta Matematică a fost locul în care profesorul Pop a  venit, prin problemele sale, în sprijinul celor interesaţi de matematică. A publicat de asemenea în Revista de Matematică din Timişoara, în revista „Mate”, a profesorilor din Bistriţa-Năsăud, Anuarul Matematic al SSMR, filiala Bistriţa-Năsăud. A publicat, de asemenea, în calitate de coautor, o serie de culegeri de matematică. Mai nou, îl putem găsi şi pe internet prin intermediul site-ului www.didactic.ro.

Pentru activităţile desfăşurate şi pentru munca depusă a fost recompensat cu diplome şi medalii. Amintim numai Diploma Jubiliară şi Medalia Jubiliară cu prilejul împlinirii a 100 de ani de apariţie neîntreruptă a Gazetei Matematice, Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I. Este proverbială modestia domniei sale; nu a acceptat prezenţa în comisii de olimpiade şi în multe activitaţi onorifice. Probabil legătura cu comuna natală este mai puternică decât talentul său matematic. Acesta este profesorul Valer Pop din comuna Şanţ.

Ion Cicu

 

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

2 comentarii:

  • Sorin Borodi - 16 aprilie 2014
    Peste 1400 de materiale postate pe didactic.ro, nenumărate probleme propuse la diverse concursuri, alte probleme, mai numeroase, publicate în Gazeta Matematică şi în Revista de Matematică din Timişoara. Şi sunt convins că mai sunt şi multe alte preocupări legate de matematică.
    Acesta este profesorul Valer Pop. Nu am avut cinstea să-l cunosc personal, dar am văzut şi văd vasta contribuţie la promovarea matematicii în ţară.
  • viorica axinte - 14 martie 2012
    Am citit cu incantare acest articol .Pop Valer mi-a fost candva coleg de liceu si il cunosc foarte bine .Da , e un pasionat al matematicii , un om de mare valoare in acest domeniu .Si ,asa cum sunt toti oamenii cu adevarat valorosi, e si de o modestie incredibila .El considera ca nu ar fi facut mare lucru ,desi datorita lui, iubitorii de matematica au avut multe de invatat .A fost numit de curand cetatean de onoare al comunei Sant ,si ma bucur pentru asta ;este un profesor valoros care si-a dedicat intreaga viata muncii si creatiei matematice si il felicit pentru realizarile obtinute .Pe aceasta cale ii urez multa sanatate si ...probleme cat mai interesante !