Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Ioana - Maria Tamaș

Ioana are 17 ani și e din București iar cel mai important premiu obținut până acum la un concurs de matematică este medalia de bronz la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2010. Pe lângă matematică, Ioana e pasionată de muzică și de jocurile de cărți (bridge). Ioana a fost medaliată cu aur la ediția a doua a Concursului Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro, la clasa a XI-a. Despre cum a descoperit Ioana matematica, despre profesori și despre tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro, citiți în interviul de mai jos!

 

1. Cum ai descoperit matematica?  Care a fost primul moment în care ți-ai dat seama că vrei să fii performant în acest domeniu?

Matematica am descoperit-o pe la 5 ani, când m-am prins care e faza cu adunările și scăderile, și credeam că nu o sa fac nimic mai mult de atât la școală. Problema performanței mi-am pus-o prin clasa a II-a,când am facut cunoștință cu concursul Cangurul. Apoi, în clasa a V-a, am descoperit olimpiada de matematică, și de atunci nu mi-am pus niciodată problema să nu particip. De altfel, încă sunt supărată că faza naţională pentru clasele a V-a și a VI-a fost introdusă abia în anul în care eu eram clasa a VII-a!

2. Ce alte materii de la clasă îți mai plac? De ce?

Celelalte materii care îmi plac sunt tot din sfera realului, mai exact chimia, fizica și informatica, probabil datorită logicii și matematicii din spatele lor. Si orele de română sunt placute, dar prefer să scriu reacții chimice, în loc să scriu o compunere.

3. Care crezi că trebuie să fie calitățile unui profesor de matematică?

Răbdare multă la explicat, o oarecare intuiție legată de cât de mult înțeleg copiii și, bineînțeles, capacitatea de a alege probleme și exemple care să îi facă pe elevi mai puțin speriați de conceptele abstracte ale matematicii.

4. Cum crezi că te va ajuta matematica în cariera pe care vrei să o urmezi?

Nu știu încă ce carieră vreau să urmez, dar sunt convinsă că va avea matematică la bază.

5. Cum crezi că ar putea deveni matematica mai populară în rândurile elevilor?

Am observat că mulți copii sunt speriați de matematică și susțin că nu o înțeleg și că nu o să le trebuiască la nimic. E greu de schimbat o mentalitate de acest gen, și în afară de tone de explicații și exemple, plus ceva mai mult accent pus pe aplicabilitatea matematicii în diverse domenii, nu prea sunt alte soluții.

6. Dă numele unui matematician român, scrie un citat din spusele acestuia sau descrie o întamplare legată de el.

M-au fascinat întotdeauna citatele matematicianului Grigore Moisil, și am citit multe citate amuzante care îi sunt atribuite (de fapt, sunt atat de multe, încat nici nu sunt convinsă că sunt toate ale lui). Unul din preferatele mele este "Există şi matematici pure, şi matematici aplicate. În matematicile pure, cercetătorul face cum trebuie, ce poate; în matematicile aplicate, face ce trebuie, cum poate."

7. Care sunt planurile tale de viitor?

Anul acesta termin clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică București, și urmează să aplic la universități din Statele Unite și Marea Britanie, deși nu am scos complet din calcul România. Indiferent la ce facultate mă voi duce, probabil voi merge pe matematică aplicată.

8. Cum a fost în tabăra ViitoriOlimpici?

Mi-a plăcut foarte mult în tabăra de la Câmpulung, atât anul acesta cât și în 2010. Noi, "cei de la mate", ne cam cunoaștem destul de bine de atâția ani, și e foarte plăcut să ne vedem prin tabere și să petrecem timp împreună, fie că e vorba de activitățile organizate de tabără (cum ar fi jocul de orientare și activitățile sportive) sau de plimbările noastre, activitățile muzicale și jocurile. Mi-a plăcut foarte mult focul de tabără, ideea de a chema trupe rock din Câmpulung mi s-a părut genială! Iar despre concursul propriu-zis, nu pot să zic decât de bine, problemele au fost foarte frumoase, iar proba orală e o chestie pe care nu am întâlnit-o la prea multe concursuri. Nu în ultimul rând, cărțile oferite la premiere au fost foarte bine alese, m-am delectat cu "Vârsta de aur a matematicii" după tabără.

9. Ce sfaturi ai da unui elev de vârsta ta, căruia îi place matematica dar nu a participat până acum la niciun concurs de matematică?

Păi, un elev de vârsta mea care nu a participat la niciun concurs până acum ar cam trebui să se grăbească, pentru că mai are doar un an la dispoziție! I-aș recomanda cu căldură concursul ViitoriOlimpici.ro și olimpiada de matematică.

 

Ioana Maria Tamaș, Clasa a XII-a

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

2 comentarii:

  • IRINA MARIA NACU - 4 mai 2013
    Pardon..eu sunt la Vianu(C.N.I.T.V)
  • IRINA MARIA NACU - 4 mai 2013
    Bravo , Ioana!
    Felicitari!
    Intr-adevar, liceul International de Informatica Bucuresti
    este un liceu foarte bun!
    Nu sunt la acest liceu, dar tu sunt la Vianu si I.C.H.B
    a tinit intotdeauna o foarte mare concurenta cu Vianu,
    de la clasa a V-a pana la liceu!
    Bravo!
    Feicitari!
    Ai toata admiratia mea!
    Paste fericit tuturor!