Galeria de onoare


«Vezi Galeria de onoare

Ștefan Spătaru

Mă numesc Ştefan Spătaru. Sunt elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Primele opt clase le-am terminat la Şcoala Generală “Mihai Viteazul” din Alexandria. Am intrat în lumea competiţiilor de matematică prin concursul “Cangurul”, unde, încurajat de doamna învăţătoare Mariana Câţă şi de tatăl meu, am participat la concursul destinat elevilor de clasa a II-a, deşi eram numai clasa I, întrucât pe vremea aceea, concursul nu se organiza pentru elevii din clasa I. Am reuşit să obţin cel mai bun punctaj din şcoala, spre surprinderea tuturor, inclusiv a mea. Pe tot parcusul claselor primare, am continuat să particip cu plăcere la acest concurs, câştigând tabere la “Poiana Pinului” şi împrietenindu-mă cu alţi copii pasionaţi de matematică.

În gimnaziu, l-am întâlnit pe domnul diriginte Tudor Cristea, care a reuşit să prezinte matematica într-un mod plăcut şi interesant. Îmi amintesc cu drag de pregătirile dumnealui pentru Olimpiadă, unde, din când în când, îmi mai oferea o carte din biblioteca domniei sale. În clasa a V-a am participat pentru prima oară la Olimpiada de Matematică, şi am obţinut un rezultat onorabil la faza finală. Motivat de acest rezultat, mi-am organizat un program de pregătire mai serios, iar rezultatele s-au văzut, obţinând premiul I cu punctaj maxim la faza naţională a Olimpiadei în anul următor. Un rezultat neaşteptat din timpul gimnaziului a fost calificarea în clasa a VII-a la Balcaniada de Matematică de la Olănesti, unde am obţinut medalia de argint. Îmi imaginam deja lungul şir de succese care va urma, însa olimpiada din clasa a VIII-a mi-a dat peste cap toate planurile şi mi-a demonstrat că există şi eşecuri nu numai succese: la barajul de calificare pentru lotul lărgit, am intrat în lot pe ultima poziţie. Până la urmă, am reuşit să mă calific la Balcaniada de juniori, unde am obţinut medalia de aur.

Un nou început… liceul şi un oraş nou… Bucureştiul. Am hotărât să studiez la un liceu din Bucureşti despre care auzisem doar lucruri pozitive. Aici mi-am continuat pasiunea pentru matematică, alături de colegii mei si profesorii care m-au îndrumat de-a lungul ultimilor trei ani. M-am străduit să performez în continuare la concursurile de matematică şi am reuşit să obţin o medalie de aur, una de argint si una de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică si 2 medalii de aur şi una de argint la Balcaniada de Matematică.

            Matematica mă atrage prin faptul că presupune găsirea unor soluţii creative într-o lume ce pare rigidă şi strictă la început. Am reuşit de mic să văd faţa frumoasă a matematicii, ideea din spatele unor calcule care uneori sunt mai puţin plăcute. Îmi va rămâne vie în minte amintirea rezolvării unei probleme elementare, care m-a fascinat o lună întreagă, pe vremea când eram clasa a V-a.

            „Fie n un număr natural si S o mulţime de n numere naturale. Să se arate că există o submulţime nevidă a lui S cu suma elementelor divizibilă prin n.”

            La început de clasa a XII-a, sunt ferm convins că voi continua studiul matematicii într-un fel sau altul. Sunt totuşi nehotărât asupra direcţiei exacte a viitorului meu. Deşi o carieră în matematica pură mi se pare interesantă, nu exclud înca posibilitatea de a-mi concentra eforturile într-un domeniu aplicat al matematicii. Nu am însă niciun dubiu că pregătirea matematică pe care am căpătat-o de-a lungul acestor ani îmi va fi o unealtă folositoare în viitor, în special prin faptul că am învăţat să gândesc rapid şi corect, să structurez realitatea matematic.

            „Viitorilor olimpici” care citesc cuvintele pe care le-am scris mai sus le doresc mult succes în concursurile care vor urma şi să descopere partea frumoasă a matematicii, la fel cum şi eu am făcut-o cu câţiva ani în urmă.

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.